
Dystrybutorzy surowców spożywczych działający na terenie UE muszą spełniać mnóstwo wymogów, aby świadczyć swoje usługi. Nic w tym dziwnego – od jakości surowców zależy końcowa jakość produktów, jak również zdrowie konsumentów. Sprawdźmy więc, jak znaleźć dystrybutora, który stosuje się do ogólnie przyjętych norm.
Surowce spożywcze – jaką rolę odgrywają w przemyśle spożywczym?
Surowce spożywcze to produkty produkcji pierwotnej. Oznacza to w praktyce, że pochodzą z upraw, hodowli, zbiorów lub łowów. Surowce mogą być roślinne, zwierzęce, mineralne, nieprzetworzone, niskoprzetworzone i wysokoprzetworzone. Wszystko zależy od wybranej klasyfikacji. Surowce są bardzo ważne dla przemysłu spożywczego, ponieważ nadają produktom konkretne właściwości. W większości przypadków to właśnie od nich zależy wygląd, smak czy aromat jedzenia. Do grona surowców spożywczych należą bowiem barwniki, środki spulchniające, przyprawy oraz żelatyna. Producenci żywności bardzo często wykorzystują je podczas produkcji artykułów spożywczych.
Dystrybutor surowców spożywczych – jakie normy musi spełniać?
Skoro surowce spożywcze są takie ważne, to logicznym jest, że muszą odznaczać się wyjątkową jakością. W końcu to od nich zależą właściwości wielu produktów. Nie można więc wybrać pierwszego lepszego dystrybutora. Warto zrobić dokładny research i porównać dostępne oferty. Przed podjęciem decyzji dobrze jest znać normy, jakie muszą spełniać dystrybutorzy. Firmy zajmujące się dystrybucją surowców spożywczych powinny posiadać stosowne certyfikaty. W przypadku mięsa musi to być atest od weterynarza potwierdzający brak niebezpiecznych chorób. Jeszcze więcej wymaga się od produktów ekologicznych. Oceniane są przez wzgląd na metody produkcji, wpływ na środowisko naturalne i stosowane nawozy.
Ważnym aspektem całego procesu produkcyjno-dystrybucyjnego jest analiza zagrożeń. Istotne znaczenie mają czynniki takie jak lokalizacja zakładu, rozkład pomieszczeń, urządzenia, wyposażenie, zaplecze technologiczne, procedury zachowania higieny i zaplecze technologiczne.
Jak wybrać dystrybutora surowców spożywczych?
Dobry dystrybutor surowców spożywczych dba nie tylko o jakość produktów dostępnych w swoim asortymencie. Kluczowe znaczenie ma personel. Pracownicy powinni być odpowiednio przeszkoleni. Na szczęście dbają o to sami audytorzy instytucji certyfikujących. Bowiem, aby uzyskać certyfikat, dystrybutor musi przygotować pracowników z odpowiedniego zakresu teoretycznego i praktycznego. Doskonale zdają sobie z tego sprawę renomowani dystrybutorzy, tacy jak https://oqema.pl/. Sprawdzone firmy skupiają się na stałym poszerzaniu swoich usług i usprawnianiu procesów. Tylko jak właściwie je znaleźć? Najlepszym źródłem informacji na czyjś temat zawsze jest strona internetowa. To właśnie na niej znajdziemy ofertę oraz dowiemy się, od jak dawna dystrybutor działa na rynku. Jeśli świadczy usługi od lat, najpewniej zyskał przychylność klientów. Mogą to potwierdzić pozytywne opinie znalezione w internecie. Warto jednak podejść do nich z pewną rezerwą, bo każdy klient ma inne oczekiwania.