Jeśli doskonale radzisz sobie z jedzeniem pałeczkami i sądzisz, że to wystarczy, by zaimponować w japońskiej restauracji, to jesteś w błędzie. Kultura jedzenia jest dla Japończyków bardzo ważna i przez lata realizowania tradycji wypracowano całą listę zasad savoir vivre. Kilka z najważniejszych omówiliśmy poniżej.
Jak jeść pałeczkami?
Być może Cię to zaskoczy, ale pałeczki używane do jedzenia nie są japońskim wynalazkiem. Zwyczaj ten napłynął z Chin. Pierwotnie pałeczki wykonywano z kości słoniowej, do codziennego stosowania przez lud był to jednak materiał zbyt drogi, stąd też rozpoczęto produkcję drewnianych hashi – tak nazywa się pałeczki do jedzenia. W związku z tym, że wykonanie pałeczek wymaga wycinki drzew lub bambusa, szanowanym zwyczajem jest w Japonii przynoszenie do restauracji własnej pary. 
Jedzenie pałeczkami wiąże się z koniecznością przestrzegania szeregu zasad. Przed dotknięciem hashi powinno się wytrzeć ręce w wilgotny ręcznik. Pałeczkami nie powinno się bawić, wskazywać nimi ludzi, przekazywać za ich pomocą jedzenia, mieszać w zupie, ani nawet przesuwać nimi potraw. Pamiętaj także, że pod żadnym pozorem nie powinno się nadziewać pałeczkami jedzenia – w kulturze japońskiej symbolizuje to śmierć.
Naprawdę dobre jedzenie wymaga okazania szacunku
W bardzo złym tonie jest uniesienie miseczki do ust, by zsuwać z niej pałeczkami resztki jedzenia. Jednym z mniej intuicyjnych dla Europejczyka zaleceń jest zasada, by nie trzymać w ręce pałeczek prosząc o dokładkę, ani też nie dotykać innego naczynia ściskając je w dłoni. Po zakończeniu jedzenia nie zostawiaj pałeczek w misce, nie kładź też ich bokiem na górze naczynia.
Jeśli interesuje Cię zarówno japońska kultura jedzenia, jak i orientalne smaki, zajrzyj koniecznie na stronę restauracji Nabe. Pod adresem https://nabe.pl/pl/ zapoznasz się z menu oraz dokonasz rezerwacji także dla bardziej kameralnych imprez zamkniętych.